Gegaarde en aangemaakte groenten
Voedingsmiddelen: Aardappelcake, aardappelsalade, bhajis, bloemkool met kaassaus, bonenchili, broccoli in kaassaus, champignons, gefrituurde groenten, gefrituurde maïskoek, gekookte aardappel, gekookte bonen, gekookte rode bieten, gemengde sla, gerechten met quorn®, gevulde aubergine, gevulde paprika, gevulde tomaat, gevulde wijnbladeren, groentebeignet, groenteburger, groentechili, groentecrumble, groentecurry, groentedosa, groentequiche, groenteschijf, hartige taart met groenten, knoflook, koolsla, linzenburger, notenschijf, ovenschotel met groenten, pakoras, pannenkoek met groenten, pasta met groenten, pastasalade, pilaf, pilaf met groenten, rijstsalade, rissole, stoofpot en vegetarische burgers.
Aanbevolen gasmengsels
De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier. Opslagtemperatuur Haalbare houdbaarheid Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van |
Geschikte MAP-machines Geschikte verpakkingsconcepten** Voorbeelden van geschikte MAP-materialen Dekselfolie en folie voor kussenverpakking: |
Gegaarde en aangemaakte groenten bederven voornamelijk door microbiële groei en oxidatieve ranzigheid. MAP met CO2/N2-mengsels zijn zeer effectief om deze bederfveroorzakende processen af te remmen en zo de houdbaarheid van dergelijke producten aanzienlijk te verlengen. Een gas/product-verhouding van 2:1 wordt aanbevolen. In gegaarde groenten worden normaal gezien door het verhittingsproces de vegetatieve bacteriële cellen gedood en de bederfveroorzakende enzymen gedesactiveerd. Bederf van gegaarde groenten wordt dus vooral veroorzaakt door besmetting met micro-organismen na de bereiding. Dit kan tot een minimum worden beperkt door strenge hygiënische maatregelen te treffen. Ook aangemaakte groenten kunnen alzo door besmetting na verpakking bederven.
Er bestaat eveneens een risico op voedselvergiftiging indien hittebestendige sporen de kans krijgen te ontkiemen omdat gegaarde groenten niet op de aanbevolen koeltemperatuur worden bewaard. Voedselvergiftiging kan ook veroorzaakt worden door besmetting na de bereiding tengevolge van het onvoldoende naleven van hygiënische maatregelen en een gebrekkige of onvolledige afdichting. Daarnaast kan een slechte temperatuurcontrole het probleem van microbiële groei verergeren.
De pH-waarde van aangemaakte groenten is meestal minder dan 4,0. Dat betekent dat de groei van vrijwel alle bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, wordt geremd. Bederf van aangemaakte groenten wordt vooral veroorzaakt door enzymatische bruine verkleuring en de groei van zuurresistente melkzuurbacteriën, gisten en schimmels. Voor zowel gegaarde als aangemaakte groenten wordt aangeraden de temperatuur goed te controleren en strenge hygiënische maatregelen te treffen.