Rauw slachtafval
Voedingsmiddelen: Ganzenlever, hart, lever, maag, nek, nier, pens, poten, ossenstaart, tong en zwezerik.
Aanbevolen gasmengsels
De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier. Opslagtemperatuur Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van |
Geschikte MAP-machines Geschikte verpakkingsconcepten Voorbeelden van geschikte MAP-materialen Dekselfolie: |
De houdbaarheid van rauw slachtafval wordt voornamelijk beïnvloed door twee bederfprocessen: microbiële groei en oxidatie van het rode pigment tot de bruine geoxideerde kleur. Daarom zijn hoge concentraties O2 nodig voor het gasverpakken onder beschermende atmosfeer van rauw slachtafval zodat de gewenste helderrode kleur langer behouden blijft.
De groei van aërobe bederfveroorzakende bacteriën, zoals Pseudomonas, die gewoonlijk veel voorkomen in rauw slachtafval, wordt door CO2 afgeremd. Om zowel de rode kleur te behouden als de microbiële groei af te remmen, wordt een gasmengsel van 20% CO2 en 80% O2 aanbevolen, zodat de houdbaarheid van gekoeld rauw slachtafval van 2-6 dagen tot 4-8 dagen kan verlengd worden. Een gas/product-verhouding van 2:1 wordt aanbevolen.
Vele soorten rauw slachtafval, zoals lever, nier, hersenen, ganzenlever, hart, maag en zwezerik, kunnen in aanwezigheid van CO2 veel vocht verliezen. Daarom mag maximaal 20% CO2 worden toegevoegd. Het mogelijke probleem van weglekkend vocht kan worden ondervangen door een drielaagse verpakking te gebruiken.
Het is van groot belang voor de veiligheid en langere houdbaarheid van rauw slachtafval dat de aanbevolen koeltemperatuur wordt aangehouden, en dat er strenge hygiënische maatregelen getroffen worden tijdens de verwerking, MAP, distributie en verkoop van het product. Rauw slachtafval vormt een ideale basis voor de groei van vele soorten micro-organismen die bederf en voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Er moet worden opgemerkt dat rauw slachtafval vóór consumptie gegaard moet worden en dat grondige verhitting voldoende is om de vegetatieve cellen van voedselvergiftiging veroorzakende bacteriën te doden. Het risico op voedselvergiftiging wordt als dusdanig sterk verminderd door een goede bereiding.