Rauw gevogelte en vederwild
Voedingsmiddelen: Eend, duif, fazant, gans, kalkoen, kapoen, kip, korhoen, kwartel, parelhoen, patrijs en piepkuiken.
Aanbevolen gasmengsels Afhankelijk van de voorkeur van de klant worden in sommige gevallen hoge zuurstofgehaltes gebruikt om de mooie rode kleur van het het vlees te behouden.
De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier. Opslagtemperatuur Haalbare houdbaarheid Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen |
Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van Geschikte MAP-machines Geschikte verpakkingsconcepten Voorbeelden van geschikte MAP-materialen Dekselfolie: Bulk |
Het belangrijkste bederfproces in gekoeld rauw gevogelte en vederwild wordt veroorzaakt door microbiële groei, voornamelijk de groei van Pseudomonas en Achromobacter. Deze aërobe bederfveroorzakende bacteriën worden zeer effectief tegengehouden door CO2 in de gasverpakking op te nemen.
Het CO2-gehalte moet meer dan 20% zijn om de houdbaarheid van rauw gevogelte en vederwild aanzienlijk te verlengen. Bij gasverpakt rauw gevogelte en vederwild voor de detailhandel mag het gasmengsel niet meer dan 35% CO2 bevatten. Een hoger gehalte kan de verpakking doen inzakken en vochtverlies veroorzaken. Het in elkaar zakken van bulk mastergasverpakkingen voor de groothandel vormt geen probleem waardoor hiervoor 100% CO2 aanbevolen wordt. In gasverpakkingen voor de detailhandel wordt vaak een mengsel van 30% CO2 en 70% N2 aanbevolen.
De houdbaarheid van gevogelte en vederwild in gasverpakkingen is afhankelijk van de soort, het vetgehalte, de initiële microbiële belasting, het gasmengsel en de bewaartemperatuur. Het risico op mogelijke voedselvergiftiging kan worden verkleind door de aanbevolen koeltemperatuur aan te houden, strenge hygiënische maatregelen te treffen en het product vóór consumptie goed te garen.